Het werk van Kiki Groot

Deze maand is er in de Kiekie in de rubriek Upcoming een publicatie verschenen van het werk van Kiki Groot.

Kiki Groot is van huis uit jurist en in 2014 afgestudeerd aan de Fotoacademie in Amsterdam.

“Met mijn projecten ben ik altijd op zoek naar het verhaal achter de mens. Waarin en waardoor onderscheidt de een zich van de ander. Factoren als afkomst, opvoeding, nature and nurture boeien me. Welke  invloed heeft dit op de identiteit en het leven van de mensen die ik fotografeer.

In mijn projecten volg ik de mensen die ik fotografeer langdurig. Door me te verdiepen in hun leven hoop ik gaandeweg vertrouwen op te bouwen om de essentie vast te leggen die ik zoek en ervaar. 

Met mijn afstudeerproject Zoekogen – een langlopend project over het bijzondere jongetje Mikey – won ik de SO2015 Student Award. Mikey heeft een chromosomale afwijking die zich bij hem manifesteert in ondermeer ADHD, Autisme en Tourette. Door hem intensief te volgen en hem mee te laten fotograferen probeer ik de kijker inzicht te geven in zijn wereld, grenzeloze fantasie en ontwikkeling naar volwassenheid.

In het project Sleutels zonder huis; portretteer ik Syrische vluchtelingen en de spullen die ze op hun vlucht naar Nederland hebben meegenomen. In Baas en Beest, breng ik de bijzondere relatie tussen mens en huisdier in beeld.

Bovenstaande projecten zijn ondermeer gepubliceerd in de Volkskrant, het Parool, New Photo 2017 en Hollandse beelden. Sleutels zonder Huis is vanaf 20 mei tot en met 18 juni te zien op het Fotofestival Naarden.

Momenteel werk ik aan een nieuw project over Filipijnse vrouwen in Nederland. Vrouwen op zoek naar een betere toekomst. Aan de hand van portretten en stillevens onderzoek ik hun leven hier in Nederland en hun culturele binding met de Filipijnen.”